Turkey / 2010 / 98’ / DVCam / 16:9 / Turkish / English
Director Bülent Arınlı / Şehbal Şenyurt Arınlı
Producer Şehbal Şenyurt Arınlı
Camera Bülent Arınlı / Mustafa Varlık
Editing Mustafa Varlık
Project Coordinators Yüksel Selek / Zehra Denizaslanı
Kendisi de Girit kökenli olan Bülent Arınlı tarafından başlatılan ve ölümünün ardından anısına tamamlanan Bizim Mahallenin Giritlileri belgeseli; 1850’lerin sonundan itibaren ve özellikle Cumhuriyetin Kuruluşunun ardından, mübadele döneminde yoğunlaşan Bodrum’daki Girit Göçmenleri ile Bodrum’dan Girit’in Kandiya iline giden Bodrum Göçmenlerini konu almaktadır.
İtan tis miras mas grafto, emeis na gnoristume
Na mirastume tus kaymus, tus ponus mas na pume
Anlımıza yazılmış bizim tanış olmamız
Dertleri paylaşmamız, acıları sormamız
O idyos Theo’s ma sepepse Turkaça çe Rumya ça
Yafto prepi na agapistusame, San imzstone aderfaça
Aynı tanrı gönderdi bizleri, Türkçükler ve Rumcuklar
Ondan sevişmeliyiz sanki kardeşmişizcesine
Belgeselimiz; iki Akdenizli mahalle sakinlerinin yaşamlarını, göç ve mübadelenin hüzünlü anılarını izleyici ile buluşturmaktadır. Bu mahallelerden biri; Halikarnasoss, yani bugünkü adıyla Bodrum’un Giritli mahallesi olarak da anılan “Kumbahçe” mahallesi; diğeri, Girit’in Kandiya kentinde mübadeleden sonra oluşturulan Nea Halikarnasoss’dur. İki taraf da hem adalı hem Anadoluludur . İkisi de göç ve mübadelenin çocuklarıdırlar. Ve hafızalarında geldikleri toprakların tadı; ulaştıkları topraklarda tutunma mücadelesinin öyküleri; söylenceleri sızlamaktadır. Dilleri ortak, dansları, türküleri, tarihleri ortaktır.
Belgeselde bu iki mahalle sakinlerinin yaşamına, anılarına tanıklık ederek iki kültürün bugününü aktarılmıştır. Geçmişin acılarına kilitlenmeden birbirini tanımak üzerinden geleceğin yeni ilişkilerine doğru yapılan açılımlara bir katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
http://sufilm.net/katalog/bizim_mahallenin_giritlileri_eng.html