Turkey / 2011 / 79’ / DVCam / 16:9 / Turkish / English
Director Şehbal Şenyurt Arınlı
Producer Şehbal Şenyurt Arınlı
Camera Mustafa Varlık
Editing Mustafa Varlık
Project Coordinators Dilek Kurban / Mesut Yeğen
1986’dan bu yana adı konmamış savaş ve yakılan, boşaltılan köyler, dağılan, parçalanan, ülke içinde oradan oraya sürüklenen hayatlar… Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin T.C Devletini binlerce euro’luk tazminata mahkûm edeceği derin mağduriyetler…
Çıkarılış nedeninin yurttaşın mağduriyetini karşılamak mı; yoksa ödenecek tazminatlardan kaçınmak mı olduğu birbirine karışan bir yasa; “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Yasa”
Ve arada yitip giden insanlar.
Yeni belgeselimizde, Van ilinde odaklanarak, Kürt sorununun en önemli konularından biri olan Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişilere yönelik, 2005 yılında çıkarılan “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Yasa” ve göç olgusu tartışılıyor.
Mağdurlar ve avukatları; yasanın uygulanışında görev alan valilik komisyon üyeleri, tüm taraflar meseleye nasıl bakıyor?
Belgeselimizde Kürt vatandaşların ve devletin adalet, uzlaşma ve barış konularındaki görüşleri yansıtırken, ayrıca Kürt çatışmasındaki tarafların pozisyonlarını yansıtacak ve şu sorulara yanıt bulmaya çalışılmaktadır: Yasa Kürtler ile devlet arasında yakınlaşma sağlanması şeklinde açıklanan amacına ulaşmış mıdır? Adalet sağlanmış mıdır? Peki ya gerçek? Yasa geçmişle yüzleşme için bir alan oluşturmuş mudur? Yasanın Kürtler ile devlet, Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler ve avukatları, ve farklı Kürt Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler grupları arasındaki ilişkiler üzerindeki etkisi nedir?
Kürt Sorunu konusunda içinde bulunulan çıkmaz göz önüne alınınca, belgesel hükümetin Kürt STKları ve politikacılar da dahil olmak üzere sivil toplumun büyük bir kısmı tarafından uzun zamandır göz ardı edilen somut bir politikasına ve bunun uygulanışına bakarak sorunun birbirleriyle bağlantılı olan sosyal, ekonomik, hukuki ve politik yönlerine ışık tutmayı amaçlamaktadır.
TESEV Demokratikleşme Programının “Sessizlik Bulutunu Dağıtmak: Yerinden Edilmişlik Hikâyeleri üzerinden Barışçıl bir Ulusal Diyalog Yaratmaya Doğru” başlıklı projesi kapsamında gerçekleştirilmekte olan belgeselin Türkiye içinde ve dışında farklı film festivallerinde, Kürt Sorunu konusundaki müfredatın bir parçası olarak üniversite derslerinde, farklı sivil toplum örgütleri ve girişimleri tarafından organize edilen film gösterimi ve panellerde, ve ulusal televizyon kanallarında gösterilmesi hedeflenmektedir.